14 Ekim 2015 Çarşamba

Yeni anne olacak hamişlere tavsiyeler

Merhaba sevgili hamiş,

Belki daha yolun başındasın, belki de karnın burnunda. Belki günleri sayıyorsun, belki daha uzuuun (ve sana bitmek bilmeyen) haftalar var önünde. Listeler listeler yapıyorsun muhakkak. Doğum çantası listesi, bebeğin ihtiyaçları listesi. Şimdi hepsini bırak (en büyük ihtiyacını bile 2 günde kapına getiriyorlar artık) arkana yaslan ve lütfen bu yazıyı oku. Oku, belki bu sayede lohusa depresyonuna girmezsin :)


  • Ülkemizde 2 çocuk doğuran her kadın Ordinaryüs Profesördür. Her şeyi onlar çok iyi bilir. Annene çıkışabilirsin ama herkese kendini anlatamayabilirsin. Çözüm: Dinleme!
  • Sezaryen mi normal mi? Lütfen akışına bırak! Bak bana; 24 saat sancı çektim, beyimiz pelvis kemiğini atlamamayı tercih ettiği için sezaryen oldum. 
  • Doğum şekli demişken; lütfen öcü teyzelerin korkunç doğum hikayelerini dinleme! Yahu milyonlarca kadın doğurmuş, bil ki o güçle doğuyorsun, doğurabilme gücü var elinde. Ve lütfen herrrr zaman güzel doğum hikayelerini okuyun.
  • Her kadın (etrafı bi izin verebilirse) mükemmel annelik yapacak iç güdülerle doğar! Altını bağlamaktan tut da memeni parçalamadan emzirmeye kadar her şeyi aslında biliyorsun, sadece sakin kalman ve hatırlaman gerekiyor. Bu süreyi Amerikalılar 6 hafta, Türkler 40 gün olarak belirlemiş. Bebeğin 40'yla beraber seninki de çıkıyor yani :) Panik yapma, heyecan yapma! Ve bil ki bebeğinin bezini yamuk da bağlasan bir şey olmuyor (belki biraz kaka taşabilir, o kadar).
  • Herkesin ortasında emzirme. Hatta mümkünse emzirirken seninle bebeğin dışında odada kimse olmasın! "Öyle emzir, dur az emzirdin, bebeği şöyle tut, hımm acaba göğsünde süt yok mu?..." diye diye sütünü bitirirler alim Allah! "Emme vaktimiz geldi, bize müsaade" de ve odana çekil.
  • Memendeki sütün ne kadar süre yeteceği göğsünün sertliğiyle alakalı hiiiiiç değildir. Göğüslerim yapısı itibariyle çok yumuşaktı, bana "3,5 aydan fazla emziremezsin" demişlerdi. 9 aydır emziriyorum. Alakası yok. İnanma. Her kadın (inanmayacaksın ama!!) aynı anda 4 bebeği emzirerek doyuracak kapasiteyle doğar. Sütünü artıran/azaltan en büyük etken senin fiziksel ve zihinsel dinginliğin, mutluluğun. Sütünü oksitosinden, bebeğini sütünden mahrum bırakma. Mutluluğunu hiçbir şeyin bozmasına izin verme.
  • Sana bebek bakımından tut da uykusuna kadar bebeğinle ilgili bir sürü şey söylenecek. Bir kulağından girsin, diğerinden çıksın demeyeceğim. Bir kulağından dahi girmesin! Tıka kulaklarını. İçinden şarkı söyle, dışından dinlermiş gibi görün. Sakın içine sinmeyen hiçbir şeyi bebeğine yapma. Bil ki bebeğin için en iyisini sen zaten biliyorsun.
  • Her anının tadını çıkart, hamileliğinden itibaren resimlerini çek. Ay nasıl da unutuluyor, artık hamilelik ve emzirmekten mi dersin, her şeyin çok hızlı bir şekilde değişmesinden mi dersin, hiç uyumamaktan mı dersin bilemem, resimler olmasa son 1 yılı hatırlamayacak hale geliyorsun. 
  • Bir araştırmaya göre (araştırmayı bulup da refere edemeyeceğim, üşendim!) uyku depolanabiliyormuş. Yani şimdi ne kadar çok uyursan, doğumdan sonra uykusuzlukla o kadar iyi baş edebilirsin. Herrrr fırsatta uyu. Bol bol uyu. Evdeysen sabah saatlerce yataktan kalkma. Bak demedi deme, uzuuunca bir süre bunu yapamayacaksın. Bu fırsatı tepme.

Nefes al, yoga yap, güzel bir müzik aç kendine. Bir de bu tavsiyeleri dinledin mi, ohh başka bir şeye ihtiyacın yok işte :)))










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder